HTML

India-Nepál

2007-ben jártam először Indiában és Nepálban, és most indulok 2008. július 9-én újból. Ide ömlesztem kis tapasztalataimat... És most: India reloaded, itt folytatom a 2009-es beszámolót

Friss topikok

  • Om Yasmeen: Hali, jo otlet volt, hogy nem ide toltotted fel a kepeket, jobban lehet oket bongeszni. Klasszak! (2010.01.06. 14:34) Fotók
  • baphomet: @zebrina: Kossze. Majd otthonrol teszek fel kepeket es igyekszem osszevagni nezheto videokat is. (2009.12.27. 17:06) Bombay-i elmenyhegyek
  • zebrina: @baphomet: Aha, mi is kacsintgattunk arra a szállásra, ha nem jött volna be az Ajay. (2009.12.27. 00:11) Goarol
  • baphomet: @ancsalaki: Kossze, nagyon sulyosan megvolt a karacsony. (2009.12.26. 20:24) Bombayben vagyunk
  • baphomet: @Om Yasmeen: Kicsit undi megoldas ez azert, hehe. (2009.12.23. 11:21) Nehany foto

Jaipur, Amber Fort, vissza Delhibe

2008.08.18. 20:35 baphomet

Nagyon jo szallasunk lett Jaipurban. A rikasas, aki 10 rupiaert megigerte, hogy elvisz bennunket jo hostelbe, ket nagyon szar helyre vitt, mire en el kezdtem szidni, hogy ez tavaly is igy volt, mert a taxisok es riksasok nem tudnak semmit a szallodakrol, es en bezzeg milyen joty talaltam. Na, erre nagyon ki akart teni magaert, es egy olyan jo helyre vittbennunket, hogy ilyen szallasunk meg nem is akadt. Egzotikus eloter, aztan fel a lepcson es mienk volt a tiszta, hus, viragokkal teli tetoter es egy kis helyes, tiszta szoba es makulatlan furdoszoba. A tetore vihettuk fel a jeghideg sorounket, amit sok sok magyarazat es visszakuldes utan (eloszor olyat hozott, ami inkabb emlekeztet ocska cefrere, mint sorre, es direkt szoltam, hogy olyan nem kell) a teton ihattunk meg, nem a punnyadt szagu etteremben. Sajnaltuk is otthagyni egy ejszaka utan, de hat csak ilyen kis idonk volt Jaipurban es kornyeken. Megszokott modon, csirkes busszal mentunk az Amber erodbe, vagy ahogy itt mondjak, Amerbe. A Zsuzsa hatul ult es egy ficko szorakoztatta vegig, en elol ultem a sofor mellett, mert itt az utasok a sofor fulkejeben is ulnek olykor. A mellettem ulo mini ficko a szinte sulytalan gyerekevel (azert tudom, mert en emeltem be a fulkebe) ugy ult, hogy a laba kozott volt a sebvalto, es a sofor oda nyulkalt be. Ez itt senkit se zavar. 

Az Amber Fort nagyon tetszett nekunk annak ellenere, hogy szepsegre meg se kozeliti az agrai erodot (de, azert talan nehol megis), viszont fantasztikus utvesztok vannak benne. Alig talaltunk ki belole. Valojaban nem is tudom, hogyan sikerult, mindenesetre vagy 4 orat toltottuk ott. A hires tukortermen kivul szamos, igencsak szep termet talaltunk utkeresesunk kozben, amelyekben meg latszott az eredeti falfestes es szinek. Tavaly ota eleg sokat helyrehoztak az amugy igen fontolva halados restauralasi munkalatok soran. Ket ecsetvonas, nagy szunet, ket vonas, nagy szun - igy megy ez valahogy, ill. megyeget.

Jaipur igen erdekes olyan szempontbol is, hogy itt vannak olyan utcak, ahol nemcsak, hogy europai embenek olvashato felirat nincs, de pl. kizarolag csak edenybolt van, ahol kilora lehet venni fazekat, bogret, kannat, mindent.

Egy masikban (ill. sokban) csak ruha van. Nem talaltunk egyetlen utcai penzvaltot se, ami nyitva lett volna 6 ora utan, ezert ATM-bol kellett penzt kivenni. Meg szerencse, hogy az volt. A varos kulso resze altalaban rendezett es tiszta, a belvaros a hires pink city, mocskos, budos, tehenek, birkak vonulnak, mindenfele betelkopet, hadd ne ragozzam.

El akartunk menni a Monkey tempelbe, de nem jutott mar ra ido, pedig utcan ujsagpapirba felszolgalt kajat ettunk es banant, de egy ekszeresz csak nem kopott le rolunk, igy megcsodaltuk a turistak altal nem latogatott mellekutcakat is. Aztan persze otthagytuk a kromnikkel alezust cuccaval egyutt es irany a Sri Laksmi templom, ami mint epulet szep, egyebkent vicces. Cellovoldeben szokasos festessel keszultek a szobrok es meg a dombormuvek istenalakjainak szemei. Kerek, jo feketevel kifestett bamesz nagy bogarszemek figyelnek mindenhonnan. Bemenni hidu modra kizarolag mezitlab, kamera nelkul lehet. Annyira komolyan vettek ezt, hogy meg a templom elott a foldon se lehetett a szandalunk, mert hogy nem adtuk oda a rendfenntarto eroknek, meg a fotocuccot se, es felvaltva mentun be a szentelybe, mig egyikunk a cuccra vigyazott. A mocskos foldrol is fel kelett veni azt az istennek nem tetszo labbelit. Az istenit! Gondolom, az se tetszett a magasabb, ez ezaltal a ruhatari eroknek sem, hogy igy nem fizettunk baksist az orzesert. Itt egyebkent mindenki mindig fizetsegre tart igenyt. Nemigen van ingyen informacio, es a meregdraga vonaton a sztyuvi is diszkreten odajon a vegen, hogy lehet neki adakozni. Koldushegyek vannak az utcakon, es aki ad penzt, arra szamithat, hogy 10 km-es korzeten belul az osszes tapizo, hangos koldus el fogja kapni. Az egyik kameruni utastarsunknak volt egy jo szovege a gyerekek szamara: te tul kicsi vagy meg ahhoz, hogy koldus legy. Na, ezt a szoveget felvettuk, es hasznaltuk, mikor kolykok leptek el bennunket. A nagyon nagyon nyomorekoknak azert diszkreten adakoztunk, nehogy a tobbiek eszrevegyek.

Luxus expresz, legkondis, negyfogasos etelt felszolgalo, sztyuvis vonattal vonultunk be Delhibe, megadva  modjat az utolso indiai vonatozasunknak.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://keletiutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr37621954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

négerbarbi 2008.08.18. 22:02:33

jaj, Zsuzsi! Úgy szerettem volna látni, ahogy egy ottani fickó szórakoztat! Te meg csak mosolyogsz?
Erzsi! Ha már a sofőr mellett ültél, vezethettél is volna, szerintem már azt is tudsz! Zsuzsika Szlovéniában van edzőtáborban, és van velük KÉT INDIAI is, akik gyorskoriznak.Hiába, mióta elmentetek, minden Indiáról szól. Most már vigyázzatok, gyertek haza épségben!

Márta 2008.08.20. 08:14:14

Erzsi!
Csak azt tudnám mikor van időd írni? Remélem valahogy megtudom az úti beszámoló időpontját és eljutok Pécsre.
Addig is minden jót.

baphomet 2008.08.21. 20:38:15

Hello, estenkent meg ejjel tudtam irni, mert talaltam ejjel is nyitva tarto netet. Mar reg leszoktam az alvasrol, igy nem nehez...
Pesten is lesz utibeszamolo. Reszletek meg kidolgozas alatt, most kis pihi es mosas van (csotanytalanitas).

Axum 2009.01.03. 13:39:41

Na és mi volt a hotel neve?

baphomet 2009.01.04. 09:43:05

Hotel Bani Park Palace
Kabir marg, Bani park,
Jaipur
hotelbanipark@rediff.com
süti beállítások módosítása