HTML

India-Nepál

2007-ben jártam először Indiában és Nepálban, és most indulok 2008. július 9-én újból. Ide ömlesztem kis tapasztalataimat... És most: India reloaded, itt folytatom a 2009-es beszámolót

Friss topikok

  • Om Yasmeen: Hali, jo otlet volt, hogy nem ide toltotted fel a kepeket, jobban lehet oket bongeszni. Klasszak! (2010.01.06. 14:34) Fotók
  • baphomet: @zebrina: Kossze. Majd otthonrol teszek fel kepeket es igyekszem osszevagni nezheto videokat is. (2009.12.27. 17:06) Bombay-i elmenyhegyek
  • zebrina: @baphomet: Aha, mi is kacsintgattunk arra a szállásra, ha nem jött volna be az Ajay. (2009.12.27. 00:11) Goarol
  • baphomet: @ancsalaki: Kossze, nagyon sulyosan megvolt a karacsony. (2009.12.26. 20:24) Bombayben vagyunk
  • baphomet: @Om Yasmeen: Kicsit undi megoldas ez azert, hehe. (2009.12.23. 11:21) Nehany foto

Amritsar, ujra Delhiben

2008.07.27. 20:03 baphomet

Rovid dharamshalai tartozkodasunk utan rovid amritsari kiteronk kovetkezett. Az ut egy horror volt. Patangkot ott van Dharamshala mellett, ezert nem is ertettuk, miert tart az ut 4 orat, de hamar megtudtuk. Az ocska busz moinden almafanal megallt, kisebb magyarroszagnyi nepesseg cserelodott benne folyamatosan, es ahogy lenni szokott, keskeny kacskaringos utakon mentunk,  folyamatos szembeforgalommal, ami varakozasokkal elakadasokkal jart, es szerencsere nem zugtunk le egyszer se a szakadekba. A patangkot busz utan rovid, 3 oras amritsari vonat kovetkezett. En vettem meg a jegyeket a normal jegypenztarnal ugy, hogy szazan alltak a vesemen. Ezek itt azt hiszik, hogy ha egyszerre kiabalva kernek jegyet es kozben a masikat tapossak, elobb  jutnak jegyhez. Nekem mint feherembernek itt elonyom van, hamar elfogadtak a felkinalt 500 rupiast es meg a 4/5 reszet vissza is adtak. A vonat az a klasszikus volt, amiket a teveben mutatnak, kilogo emberekkel iszonyu korulmenyekkel, de nekunk mindenki segitett, igy a felso es also szinteken el is helyezkedtunk a sok indiai kozott es elenk tarsalgasban folytattuk utunkat egy hozzank csatlakozott holland novel egyutt.

 

 

 

 

 

 segítőnk, a szikh jógatanár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a holland hardcore utitárssal

 

 

 

 

 

 

 

 

Ők Jammuba mennek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tán ők is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Haladunk az autoriksában

 

 

 

 

 

Egy szikh jogatanito segitett nekunk riksara es szallasra alkudni, igaz eloszor nem egesen olyan szallasra vitt, ami a mi stilusunk, hanem jobba, ezert aztan jol meg is kerestuk a Lonely Planet alapjan a letezo legocskabb es legbudosebb szalllast  az Aranytemplom kozeleben. A paras meleg szinte elviselhetetlen volt, mindenunk budos es elazott lett.

Az Aranytemplom viszont  karpotolt bennunket. Ez valami csoda (es egyben egy oriasi dilihaz). Egy nagy szep feher templomszerusegen kell keresztulvergodni, kotelezo cipoleadast es labmosast kovetoen, majd egyszercsak egy mesterseges to kozepen ott van a szinarany templom. Eszmeletlen jo zene szol, mindenki a marvany parton ul alll es nezelodik, na meg furdik a retkes vizben, ahol nemcsak orias halak laknak, de a wc-BOL IS ODAFOLYIK A VIZ. Ez nem zavar senkit, meg isznak is belole. Mi csak belenyultunk, es ragadt a kezunk utana. A szikh templomban csinaltam rejtett felveteleket, mert ott tilos ilyet tenni, de nem birtam ki. Levente kisse meg is ijesztett, mert felhivta  figyelmemet, hogy az oroknek mekkora toreik es kardjaik vannak, es lathatoan eleg hasznalt a markolatuk. A szikhek azok a hajukat szakallukat soha le nem vago, turbanos illetok, akik 2 meteresek, harcosak, es ahogy lattuk, igen vendegszeretetoek. Egy konyvet imadnak a Guru Grant Szahibot, amit minden nap fektetnek az agyaba meg keltenek, szoval teljes 24 oras szerviz van a templomban. Mindenki ehet ott, es kaphat 3 napra ingyen szallast. Az edenyt agyagos folddel mosogatjat. Haat. nem valami nagy a  higienia. Viszont a templomot minden nap kivulrol belulrol megpucoljak sok sok onkentessel. Leventevel elhataroztuk, hogy ejjelre ott maradunk, hogy ateljuk ezt az egesz  oruletet, na meg hogy egy kis levegot kapjunk, ami a szallasunkon nem volt. A marvanyon, az aranytemplommal szemkozt fekudtunk, neha aludtunk is, egeszen harom oraig, amikor a landzsas orok mindenkit felzavartak, mert hogy lassan kel fel a konyv, ugye. Nem tudom leirni a latvanyt es a fiilinget, akarhogy probalom.

 

 

 

 

 

 Harimandar sahib

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ébred a könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyar zarándok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ő is ott aludt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barcelonából jött, ki hinné...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ő helyi erő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mosogatás

 

 

 

 

 

Aztan elmentunk taxival a pakisztani hatarhoz, ahol minden nap megy a Wagah border 15 percre torteno kinyitasa majd bezarasa c. ceremonia mindket oldali nacionalista orjongessel, zenelessel es tanccal, na meg kakastarejos, egeszen rohejesen kozledeko katonakkal ovezve. Mikor tetofokra hag a zene es a Pakisztan ill. India egymassal versenyben torteno eltetese a hatar mindket oldalan, akkor lehuzzak a ket zaszlot es a hatart lezarjak. Ez egy kb. 2 oras orulet tobb ezer emberrel rengeteg fokban 100 % paratartalommal. Olyan vizesen jottunk vissza, mintha usztunk volna. Ejjel el is menekultunk Amritsarbol.

 

 

 

 

 

 Wagah border

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sleeper vonaton meg aludni is tudtunk es most Delhiben vagyunk, ahol megneztuk a Qtub Minart, ami mindenkinek nagyon tetszett, majd a lotusztemplomot, ami szerintem csak nekem tetszett, es az uj nepszorakoztato es okito helyet, csaladok kirandulohelyet, az Akshardamot. Ez egy orias templom es kiallito egyuttes, ahol izraelieket megszegyenito atvizsgalas es motozas utan lehet bemenni. Nagyon rohejes es megalazo egyuttal az egesz. Utni tudtam volna. Aztan meg egy nagy giccss az egesz (ez csak az en velemenyem). Sajnos a nepokito reszek eppen zarva voltak, igy kenyelenek vagyunk az oktatorobotok eloadasat kesobb megnezni, es csak a zenelo szokokutas eloadast lattuk, ami kb. olyan volt, mint amilyen a romai idokben a Colosseum es egyeb szorakoztato centrumoik lehettek, igaz itt nem folyt ver, csak zene szolt es szines fennyel megvilagitott vizek zuhogtak mindenfele. Leventenek nagyon tetszettt, szamomra kisse paraszvakitas volt, igaz az profi modon kivitelezve. Zsuzsa nem foglalt egyertelmuen allast.

 

 

 

 

 

 Lótusztemplom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akshardham

 

 

 

 

 

 

 

 

Qutab Minar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nem írták, pedig tilos az USB-kábel és az elem is

 

 

 

 

 

 

Holnap a leheto legdragabb es legkenyelmesebb vonattal megyunk Agraba, ahol ott is alszunk, majd Fatehpur Sikribe es talan Rishikeshbe is megyunk es ugy vissza Delhibe, ahol levegovetel utan indulas lesz Varanasiba. De ez meg a jovo zeneje.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://keletiutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr87588244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

négerbarbi 2008.07.28. 10:29:08

Amritsar lehetett eddig a csúcs!!!!Legalábbis a képek alapján, amiket kerestem. Én is lennék veletek... Azért vigyázzatok!
/Chatni recepteket hozzatok, ha finom az eredeti/

baphomet 2008.07.31. 15:14:14

Csucs volt, de homersekletben es paraban is, ezert szaguldottunk el olyan gyorsan onnan.

rotyogi nevű gonosz szörnyfaj · http://sikloernyo.blogspot.com/ 2008.09.01. 03:12:26

kéne felirat a képekhez, mer totál buta vaok és bekrepált az agyműködésem
süti beállítások módosítása