HTML

India-Nepál

2007-ben jártam először Indiában és Nepálban, és most indulok 2008. július 9-én újból. Ide ömlesztem kis tapasztalataimat... És most: India reloaded, itt folytatom a 2009-es beszámolót

Friss topikok

  • Om Yasmeen: Hali, jo otlet volt, hogy nem ide toltotted fel a kepeket, jobban lehet oket bongeszni. Klasszak! (2010.01.06. 14:34) Fotók
  • baphomet: @zebrina: Kossze. Majd otthonrol teszek fel kepeket es igyekszem osszevagni nezheto videokat is. (2009.12.27. 17:06) Bombay-i elmenyhegyek
  • zebrina: @baphomet: Aha, mi is kacsintgattunk arra a szállásra, ha nem jött volna be az Ajay. (2009.12.27. 00:11) Goarol
  • baphomet: @ancsalaki: Kossze, nagyon sulyosan megvolt a karacsony. (2009.12.26. 20:24) Bombayben vagyunk
  • baphomet: @Om Yasmeen: Kicsit undi megoldas ez azert, hehe. (2009.12.23. 11:21) Nehany foto

Bodhanath es Pashupathinath

2008.08.08. 20:19 baphomet

A cimben szereplo ket szep helyen jartunk ma. Neme mindez ismetles, de hat pont ezert jottem ide, hogy ujra lassam ezeket a helyeket. A nagy Buddha sztupa a sok korben keringo szerzetessel es mindenfele neppel, na meg a kolostorok, az Om mani padme hum-feeling nekem megunhatatlan. Ha ott kellene egy evig bamulni ezt a helyet, szerintem az se lenne nagy buntetes (csak legyen kozben gyors a net).Eppen valaki lelki udveert ment a puja ezerrel, allati hangerovel, de ezt inkabb videon mutatnam meg az erdeklodoknek, mert leirni eleg nehz a hangszerelest. Aki hallott tibet szertarasi zenet, az kb. kepben van. A volt szallasunkrol az egyik pincerkedo illeto kisert bennunket egesz nap, es megmutatott egy hazat is, ahol a helyi hires samanneni lakik, akinek voltunk a samankodo helyen. A neni sajnos nem volt otthon, de fotokat lattunk rola a falon. Hat elkepzelheto, hogy eleg hidegrazosan tudja eloadni magat, ha belejon a transzba.

Aztan mentunk Pashupathinathba, ahol a fo latvanyossagot, az aranytemplomot persze nem lathatjuk belulrol (amiben csak egy nagy lingam van a kisornk elmondasa szerint), de bejutnunk se volt egyszeru. Itten dul a vallasi rasszizmus. Szamos kapun csak a hinduk lephetnek be, a tobbin pedig white skin tax-et szednek, azaz a turistanak kinezo arcokat leszedk 250 rupiara. Annyi lehet tudni, hogy ez a belepo este 6-ig letezik aztan ingyenes a belepes, de itt azt jatszottak el, hogy csak 7-tol van ez, es erre pataliat csaptam, hogy hazudnak, meg hogy a turisztrendorsegen fogom en ezt szepen bejelenteni, es akkor odalesz a jo kis allasuk. Azt hiszem, meg is teszem ezt, mert marhara unom a genya, idegenlehuzos embereket. A vita kozben egyszercsak raneztem az oramra, es rajottem, hogy csak 20  percet kell eltiolteni, es akkor az o szoveguk szerint is bezar a penztar, igy aztan otthagytuk oket, majd kisvartatva visszamentunk, mire mar el is voltak kotrodva onnan a vamszedok.

Lattuk a nagyheyket is egy kicsit, tavolrol, homalyosan, de lattuk (felhok kozul epphogy elobujva), ami a monszunban nagy szerencse.

Azt hiszem, maga a Shiva rendezte nekunk a cirkuszt a jegyszedo disznokkal, mert ha idoben be tudunk jutni, akkor nem latjuk, hogy 7 orakor olyasn puja kezdodott, amihez foghatot Varanasiban se lattunk. A Shivanak oltozott fickok  ugyan nem voltak olyan aranyruhasok, mint Varanasiban, a Bhagmati folyo nem is hasonlithato a Gangeshez, Pashupathinath meszsze nem olyan meretu, mint a varanasi gatrendszer, de a szertartas sokkal szebb es valami egeszen fantasztikus volt. Az emberek transzba estek, tancoltak, tapsoltak, elo zene volt, az egesz kornyek tiszta, szep, szoval, nagyon, nagyon...

Egy orat kellett velem kibirni ott, mert nem jottem le a vege elott, es utana meg persze meg kellett nezni velem a kotelezo halottegetest is, ami szinten ott folyik. El tudom kepzelni, micsoda szertartas lehetett, mikor megoltek a kiralyi csalad nagy reszet a nepaliak altak kedvelt kirallyal, Birendraval egyutt, es az egesz csapatot ott egettek el. Nagy gyasznap volt, ahogy a heyiek meselik.

Talalkoztunk itt egy fura figuraval (eggyel???), szoval, egy kulonosen sulyossal, aki erdekesen tancolt szurrealis jelmezeben a pujan, a videon o is meg van orokitve.

Zsuzsa jobban van (lekopogjuk), es ma a napot lezarolag a hippihelyen, a Full Moonban fejeztuk be vacsoraval, sorrel es Colaval. Jo kis hely, parnakon ulos, fekvos, kisasztalos, Manu Chao-s.

Remelhetoleg megint sikerul kis csoffadt busszal occsoert utazni a helyiek oleben. Szerejuk mi ezt, mert olyan erdekes (csak a najlonszari szagat tudnam feledni...)

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://keletiutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr44607303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asiatrekker 2008.08.10. 07:06:02

Helló, azért remélemnem baszod fel nagyon ay idegeid a lehúzós fazonok miatt. Szép lehet a puja. Nekem is nagyon tetszett a buddhista szertartás. Most éppen a Xiameni reptérről irok, megyek haza egy kis időre. Üdv

Molesz 2008.08.10. 13:16:22

Sziasztok Nepáljárók!
Ha tudtam volna, hogy fogyókúrázni mentek, akkor elgondolkodom én is a lehetőségen! Remélem, azért a Zsuzsi +marad!!! Téged még ezek az indiai finomságok se tudnak leamortizálni! :)
Hallom, minden érzékszerveteket igénybe veszi ez a kaland. Kicsit nehezen tudom elképzelni magam abban a közegben! Biztos klassz lehet!
+van az első érmünk! Cseh Laci 400 vegyesben 2. lett!!!!! Az ottaniakat nem zaklatja az Olimpia? Ezek csak a túléléssel foglalkoznak? Most már Ti is!
Végre magatokról is küldhetnétek képeket! Remélem, még felismerhetők vagytok!
További jó utat! Drukkolunk Nektek!

baphomet 2008.08.10. 17:37:12

Fotokat nem nagyon tudok kuldeni, mert az itteni gepek nem ismerik fel a kameramat. Felismerhetoek vagyunk (Zsuzsa nagyyon sovany, en kevesbe), de kisse fesuletlenul nezunk ki. Az illatunk olykor bombasztikus.
süti beállítások módosítása